A A A K K K
для людей із порушенням зору
Залозецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Який вид спорту найкорисніший?

Дата: 31.10.2022 12:44
Кількість переглядів: 1141

Фото без опису

Це питання цікавить і більшість батьків, які вирішують, куди віддати своє чадо, і самих дорослих, які збираються зайнятися який-небудь активною діяльністю для свого здоров’я з максимальною вигодою. Не так давно перелік найбільш ефективних для людського здоров’я видів спорту назвали австралійські вчені. У цій статті ми розповімо про них докладно, а також зупинимося на тому, який вплив і ефект вони надають на організм.          

Австралійські вчені з університету Сіднея задалися питанням, який вид спорту найкорисніший. В основу цього дослідження були покладені дані соціальних служб Австралії та Великобританії, які спостерігали за здоров’ям приблизно 80 тисяч літніх британців, які регулярно займалися спортом. Так і вдалося з’ясувати найкорисніший вид спорту. Цікаво, що вчені прийшли до висновку, що велике значення має не тільки те, як часто людина займається спортом, але і те, який саме цей вид спорту. Виявилося, що заняття різними видами спорту впливає на людський організм по – різному. Один із наслідків цього дослідження – можливість розробити нові види спортивних вправ, які допоможуть найбільш ефективно відновлювати здоров’я. Одна ж з цілей дослідження по визначенню самого корисного виду спорту полягала в тому, щоб встановити, чи впливають інтенсивні фізичні навантаження на тривалість життя людини, а також його схильність до тих чи інших захворювань. Зокрема, інсультів, інфарктів, інших проблем з серцево-судинною системою.

Вчені вирішили встановити, як впливає фізична активність не на здоров’я в цілому, і як стан людини залежить від конкретного виду спорту, яким він займається.

Висновки дослідників виявились досить несподіваними. Наприклад, біг, футбол і важка атлетика ніяк не впливали на ймовірність смерті через проблеми зі здоров’ям і взагалі на тривалість життя. А ось деякі дисципліни дійсно сильно впливали на стан здоров’я і тривалість життя. Для літніх людей найкориснішими виявилися теніс і бадмінтон. З’ясувалося, що вони знижували ймовірність передчасної смерті майже на половину, і на 56% через проблеми із серцевою системою. Як з’ясували вчені, позитивним чином на тривалість життя впливають аеробіка і плавання, тільки в дещо меншому процентному співвідношенні. Імовірність смерті на 15 відсотків від захворювань серцево-судинної системи скорочує велоспорт.

Висновок, до якого прийшли вчені, полягає в тому, що кожна дисципліна по-різному впливає на здоров’я людини і його стан. В результаті зміцнюються ті чи інші частини тіла і певні органи. Зокрема, це є вказівкою на те, що фахівцям слід розробляти комбіновані види фізичних навантажень, які будуть допомагати, в цілому, зміцнювати здоров’я людського організму.

Великий теніс

В даний час теніс вважається одним з найбільш корисних видів спорту для дітей та дорослих. Високою є його популярність у всьому світі, в тому числі і в нашій країні. Зараз на планеті тенісом займаються кілька мільйонів чоловік, які можуть бути впевнені, що ефективно піклуються про збереження свого здоров’я. Багато, хто веде здоровий спосіб життя, прагне підтримувати себе в хорошій формі, віддає перевагу саме тенісу. Він робить позитивний вплив і на фізичний, і на психологічний стан людини. Великий теніс розвиває тіло людини, а також виховує його характер, сприяє особистісному зростанню, дисципліни.

Вплив на здоров’я

Існує цілий перелік причин, за якими саме теніс вважається найкориснішим видом спорту для здоров’я. Теніс сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи. Розвивається дихальна система за рахунок постійного надходження кисню до всіх систем і органів людини. Як і інші види спорту, теніс сприяє зміцненню імунітету, робить організм більш витривалим. Даний вид спорту допомагає впоратися з психологічною  і фізичною напругою, роблячи позитивний вплив на всю нервову систему. Він допомагає справлятися з депресією і стресами. Коли людина грає в теніс, задіяними виявляються практично всі групи її м’язів. Це сприяє формуванню красивої фігури, причому навіть не використовуючи додатково заняття в тренажерному залі. При регулярній грі в теніс можна забути про проблеми із зайвою вагою. Нарешті, цей вид спорту розвиває увагу, дисциплінує, підвищує швидкість реакції.

Окремо варто сказати про те, чому саме теніс вважається найкориснішим видом спорту для дітей. Справа в тому, що участь усіх груп м’язів сприяє формуванню фігури, що особливо важливо в дитячому та підлітковому віці. До того ж теніс зміцнює імунітет, надаючи позитивного впливу на всі органи людського організму. У підлітка, який грає в теніс, тренується вестибулярний апарат і поліпшується координація рухів. Нарешті, регулярні заняття позитивно впливають на розумову діяльність. Адже теніс вважається інтелектуальним видом спорту, що розвиває вміння мислити нестандартно, і  одночасно логічно, а також миттєво приймати рішення. Гра в теніс позитивно впливає на психологічне здоров’я і розвиток дитини. Тренування   дисциплінують дітей, допомагають  самореалізації та особистісному  росту, сприяють формуванню вольових якостей. Ось який вигляд спорту найкорисніший.

Протипоказання звичайно, існують. Займатися великим тенісом не рекомендується при проблемах з опорно-руховою системою, серцево-судинних захворюваннях, які проявляються ще в ранньому віці. Щоб бути впевненим, що теніс вам не протипоказаний, заздалегідь найкраще проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Він підкаже, який вид спорту корисний для здоров’я в вашому конкретному випадку. Фахівці радять віддавати дітей в цей вид спорту вже в п’ятирічному віці. У відгуках про те, який вид спорту корисний, багато батьків підкреслюють, що у їхніх дітей значно покращилось здоров’я, як тільки вони віддали їх у відповідну секцію. Є певні аргументи, які підтверджують, чому потрібно починати займатися тенісом саме в цьому віці. У дитини в 5 років ще не до кінця розвинена координація, підготовчі вправи і регулярні заняття дозволяють   дитині навчитися спритності, уважності, освоїти безліч інших корисних здібностей. Що і робить цей вид спорту корисним для здоров’я. Вирішуючи, куди віддавати свою дитину, слід прислухатися до порад і відгуків не тільки самих спортсменів, але і тренерів. Вони підтвердять, який вид спорту найкорисніший, дадуть слушні поради. Наприклад, наставники рекомендують не обмежуватися заняттями тільки на корті, а постійно повторювати з дитиною вправи для тренувань на вулиці і навіть вдома. При бажанні складіть йому компанію, що буде сприяти і поліпшенню атмосфери в сім’ї. Наприклад, дриблінг тенісного м’яча – одна з ключових частин цього виду спорту, коли ви або ваша дитина тільки починає його освоювати. Це успішно можна робити і в домашніх умовах. Головне, не перевантажувати дошкільника. Максимальна кількість тренувань – два-три на тиждень. Тільки з настанням 7-річного віку можна збільшити періодичність до чотирьох занять. Якщо ви будете дотримуватися цих порад професіоналів, то і самі зрозумієте, який вид спорту найкорисніший для здоров’я.

Плавання

На плавання, безумовно, також варто звернути увагу. Це один з найбільш корисних і безпечних видів спорту. Позитивно пливає на різні системи організму – дихальну, серцево-судинну, кістково-м’язову, нервову й імунну. Все це дозволяє з упевненістю заявляти, що один з найкорисніших видів спорту – плавання. Регулярні заняття в басейні сприяють підвищенню сили дихальних м’язів, а також значного збільшення їх тонусу. Велике значення має і те, що збільшується життєвий об’єм легенів і їх вентиляція. Якщо людина займається плаванням на регулярній основі, в результаті у нього збільшується потужність серця. Під цим поняттям фахівці розуміють обсяг крові, який серце здатне виштовхнути за один цикл своєї діяльності. Звичайно, плавання сприяє посиленню роботи серця і судин, але важливо, що все це відбувається в сприятливих умовах. За рахунок тиску води відтік крові до серця від периферії полегшується. Завдяки цьому, плавання рекомендують навіть літнім людям, пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями. Під час плавання задіяними виявляються практично всі м’язи нашого тіла. Це відбувається в будь-якому випадку, яким би стилем плавання ви не займалися. Їх рівномірна робота допомагає сформувати гармонійну і привабливу фігуру, яка буде плавною – без різких кутів, випинань. Позитивний ефект позначається і на стан центральної нервової системи, сприяючи формуванню сильного і врівноваженого типу. За рахунок плавання в тонус приходить вся нервова система, процеси гальмування і збудження врівноважуються, кровопостачання мозку поліпшується. Як правило, з плаванням виникають позитивні асоціації, які сприяють формуванню позитивного емоційного фону. З його допомогою можна перемогти стрес, депресію, підняти собі настрій, поліпшити увагу, сон і пам’ять. Нарешті, зміцнюється імунна система, яка сприяє загартовуванню, так як організм стає більш стійким до низьких температур. Значить, людина рідше застуджується і хворіє. При плаванні склад крові змінюється настільки, що опірність інфекції збільшується в рази. Ось який спорт найкорисніший, на думку багатьох фахівців.www.teachpe.com/gcse/Swimming.pdf,www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27895075 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466316/.

У той час як тренажери дають навантаження на певні групи м’язів, плавання змушує працювати все тіло. Щільність води в 12 разів більша за густину повітря, тому кожен гребок плавця стає вправою опору, що дозволяє поліпшити як м’язовий тонус, так і тонус серця і судин. Таким чином плавання покращує кровообіг і знижує запалення. Підтримання  судин в хорошій формі сприяє і поліпшенню ліпідного профілю крові. Плавання природним чином підвищує рівень хорошого холестерину, що дає зниження ризику смерті від серцево-судинних захворювань. У порівнянні з ходьбою, плавання краще нормалізує показники ліпідів, стабілізує  артеріальний тиск. У наведеному нижче дослідженні йдеться, що плавання викликає значне зниження артеріального тиску у осіб з гіпертонією. Це важливий результат, оскільки плавання може бути корисною альтернативою наземним вправ для пацієнтів з гіпертонічною хворобою та ожирінням. Інше дослідження робить висновок про те, що зниження артеріального тиску у гіпертоніків в результаті плавальних тренувань повинно бути пов’язано з поліпшенням чутливості до інсуліну, поліпшення мозкового кровообігу і функцій мозку. Плавання пов’язано з гемодинамічними змінами, які збільшують швидкість мозкового кровообігу у людини. Результати досліджень показують, що плавання краще збільшує кровопостачання головного мозку, в порівнянні з наземними тренуваннями аналогічної інтенсивності, у здорових людей. Суглоби, артрит, артроз. Плаванням можна і потрібно займатися, маючи хворі суглоби і надмірну вага. При артриті і артрозі різної локалізації плавання зменшує біль і покращує стан і функціональні можливості суглобів. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27386811 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27007113 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28799491 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed / 26773104 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26541906 

Всі діти люблять плавати і з задоволенням плескалися в водоймах або відвідують басейн, але з віком це захоплення сходить нанівець і рідко хто з дорослих може похвалитися, що він займається плаванням, хоча це найкорисніший вид спорту! На відміну від наземних видів спорту, плавання надає унікальну можливість, тренування без жорсткої навантаження на опорно-руховий апарат. Тіло, занурене у воду тільки до пояса, стає легше вдвічі. Коли ви пливете, вага вашого тіла складає всього 10% від реальної ваги. Підтримуюча здатність води і відсутність ударного навантаження дозволяють займатися спортом без надмірних зусиль сприяючи реабілітації після травми або хвороби. Плавання особливо підходить людям з надмірною вагою, літнім людям та інвалідам, для яких тренування на землі була б неможливою. Користь плавання дуже багатогранна і включає в себе: зниження ризику серцево-судинних захворювань, поліпшення здоров’я судин, стабілізацію артеріального тиску, поліпшення мозкового кровообігу і функцій мозку, зменшення болю в суглобах і поліпшення здоров’я суглобів, поліпшення чутливості до інсуліну і ряд інших переваг. Але головний аргумент того, що плавання – це найкорисніший вид спорту, полягає в тому, що, згідно з дослідженнями, воно скорочує смертність і збільшує тривалість життя, як жоден інший наземний вид спорту! Плавання в басейні має ряд переваг перед плаванням у відкритих водоймах. Басейн можна відвідувати цілий рік незалежно від погодних умов. Заняття проходить під наглядом тренера і медичного працівника. У басейнах підтримується постійна температура води і повітря і там немає хвиль. Для занять плаванням потрібно лише мінімум речей – купальний костюм і рушник. А найголовніше – вік тут не є перешкодою! У зв’язку з використанням хімічних речовин, що застосовуються для дезінфекції води в басейнах, у багатьох виникає питання – чи не шкідливо плавати в хлорованій воді і вдихати хлорований повітря при плаванні в басейні? Дослідження показує, що хлорування води в басейнах не завдає будь-якого значимого шкоди здоров’ю. Заняття в басейні, як правило, тривають не більше години. За цей час хлор, що міститься у воді і повітрі не встигає надати статистично значущого впливу на здоров’я. Користь від занять плаванням багаторазово перевищує ту потенційну шкоду, яку може заподіяти вдихання хлору.

Зміцнення серцево-судинної системи і зниження ризику серцево-судинних захворювань.

Плавання сприяє зміцненню серцево-судинної системи. Воно покращує витривалість, стимулює кровообіг і дихальну діяльність, викликаючи багато позитивних емоцій.

Як вже говорилося вище, плавання – найкорисніший вид спорту! Доведено що плавання знижує ризик смерті майже на 50 відсотків в порівнянні з тими, хто займається ходьбою, бігом або веде малорухливий спосіб життя. Це підтверджено дослідженням за участю понад 40000 чоловіків у віці від 20 до 90 років, яке проводилось  протягом 32 років. Інші дослідження також підтверджують зниження смертності та збільшення тривалості життя плаванням в порівнянні в наземними видами спорту.

 

 Велосипедний спорт

Велосипедний спорт,  їзда на велосипеді – ще одне заняття, яке позитивно позначається на всіх без винятку системах людського організму. Найбільш задіяними виявляються м’язи спини і ніг. Саме тому існує думка, що це один з найкорисніших видів спорту для чоловіків. Як плавання і теніс, велосипедний спорт зміцнює наше серце. Не секрет, що серце – це теж м’яз, який слід підтримувати у формі, інакше з ним можуть виникнути проблеми. Вченими вже давно доведено, що пульс професійних спортсменів в стані спокою значно нижче, ніж у людей, які не займаються регулярно тренуваннями. Домагатися цього вдається якраз за рахунок натренованого серця. До того ж велосипедний спорт дозволяє позбутися від багатьох проблем, з якими з віком доводиться стикатися практично кожній людині. Наприклад, це варикоз. Регулярні велосипедні прогулянки сприяють профілактиці цього захворювання. Позбутись захворювання вдається за рахунок того, що при натисканні на педалі частота серцевих скорочень починає рости. В результаті по артеріях і венах потік крові прискорюється. За рахунок цього відбувається значне зменшення кров’яних застоїв в судинах, через які і утворюється варикоз. Також ліквідується одна з основних причин вегетосудинної дистонії – це гіподинамія. Сучасна людина все більше часу проводить в сидячому положенні, так що дане захворювання вважається досить поширеним. Під час їзди на велосипеді поліпшується стан вегетативної нервової системи, що здатне запобігти проблемам зі здоров’ям. Нарешті, велосипед впливає на статеві особливості. Саме тому заняття цим видом спорту в першу чергу рекомендовано чоловікам. Під час крутіння педалей значно підвищується кровообіг в районі тазу, що дозволяє впоратися з лікуванням і профілактикою аденоми простати. До того ж приходять в норму функції залози внутрішньої секреції, що значно покращує статеве життя людини.

Спортивна аеробіка

Багато хто взагалі не вважає аеробіку за спорт. Визнаємо, що багато в чому вона більше нагадує перелік вправ для підтримки фізичної форми. Однак якщо виконувати їх регулярно, користь буде практично така ж, як від плавання або тенісу. ЇЇ точно не назвеш небезпечним видом спорту. Це найкорисніше проведення часу, яке можна придумати, якщо вам хочеться мати здоровий організм, а часу на це зовсім небагато. Основний вплив аеробіка виявляє на кардіореспіраторну систему людини. Пояснимо на конкретному прикладі. Якщо ваше серце не звикло до навантажень, в стані спокою за одне скорочення воно здатне виштовхувати в аорту не більше 70 мл крові. У хвилині це виходить від трьох з половиною до п’яти літрів. В результаті систематичних тренувань вдається значно збільшити ці показники. Наприклад, до 110 мл, а якщо фізичні навантаження будуть важкими, то і до 200. Все це дозволяє максимально розвивати резервну потужність вашого серця. Ефект натренованого організму проявляється в збільшенні частоти серцевих скорочень на хвилину. За рахунок цього збільшується час, під час якого серце залишається в розслабленому стані. До того ж фізичні навантаження, які в достатній кількості присутні при заняттях аеробікою, позитивно впливають і на дихальну систему. Дихальний апарат починає ефективніше засвоювати кисень, що забезпечує повноцінну життєдіяльність клітин нашого організму. Яким видом спорту займатися, вибирати вам. Одне можна сказати точно: якщо ви вирішите віддати перевагу на користь тенісу, плавання, велосипеда або аеробіки, вбережете себе від багатьох захворювань.

Всі діти люблять плавати і з задоволенням плескалися в водоймах або відвідують басейн, але з віком це захоплення сходить нанівець і рідко хто з дорослих може похвалитися, що він займається плаванням, хоча це найкорисніший вид спорту! На відміну від наземних видів спорту, плавання надає унікальну можливість, тренування без жорсткої навантаження на опорно-руховий апарат. Тіло, занурене у воду тільки до пояса, стає легше вдвічі. Коли ви пливете, вага вашого тіла складає всього 10% від реальної ваги. Підтримуюча здатність води і відсутність ударного навантаження дозволяють займатися спортом без надмірних зусиль сприяючи реабілітації після травми або хвороби. Плавання особливо підходить людям з надмірною вагою, літнім людям та інвалідам, для яких тренування на землі була б неможливою. Користь плавання дуже багатогранна і включає в себе: зниження ризику серцево-судинних захворювань, поліпшення здоров’я судин, стабілізацію артеріального тиску, поліпшення мозкового кровообігу і функцій мозку, зменшення болю в суглобах і поліпшення здоров’я суглобів, поліпшення чутливості до інсуліну і ряд інших переваг. Але головний аргумент того, що плавання – це найкорисніший вид спорту, полягає в тому, що, згідно з дослідженнями, воно скорочує смертність і збільшує тривалість життя, як жоден інший наземний вид спорту! Плавання в басейні має ряд переваг перед плаванням у відкритих водоймах. Басейн можна відвідувати цілий рік незалежно від погодних умов. Заняття проходить під наглядом тренера і медичного працівника. У басейнах підтримується постійна температура води і повітря і там немає хвиль. Для занять плаванням потрібно лише мінімум речей – купальний костюм і рушник. А найголовніше – вік тут не є перешкодою! У зв’язку з використанням хімічних речовин, що застосовуються для дезінфекції води в басейнах, у багатьох виникає питання – чи не шкідливо плавати в хлорованій воді і вдихати хлорований повітря при плаванні в басейні? Дослідження показує, що хлорування води в басейнах не завдає будь-якого значимого шкоди здоров’ю. Заняття в басейні, як правило, тривають не більше години. За цей час хлор, що міститься у воді і повітрі не встигає надати статистично значущого впливу на здоров’я. Користь від занять плаванням багаторазово перевищує той потенційну шкоду, яку може заподіяти вдихається хлор. Зміцнення серцево-судинної системи і зниження ризику серцево-судинних захворювань. Плавання сприяє зміцненню серцево-судинної системи. Воно покращує витривалість, стимулює кровообіг і дихальну діяльність, викликаючи багато позитивних емоцій.

Яка кількість тренувань в тиждень є оптимальним для здоров’я і довголіття?

Поганий як малорухливий спосіб життя, так і надлишкові тренування. Оптимальним вважається приблизно 120-150 хвилин тренування помірної інтенсивності в тиждень. Причому, цей час має бути розбитим на 2-3 заняття.

Це дозування підходить приблизно для будь-якого виду фізичної активності, але на початку ваших тренувань воно може тривати навіть від 15 хв. до пів-години, а з часом час тренувань поступово збільшується до 30,40, хвилин.

Наприклад, плавати по дві з половиною години один раз в тиждень було б неправильно, тому що в цьому випадку організм не отримує потрібний пульс протягом наступних 6 днів та організм буде перевантажений таким тренуванням.

Яким видом спорту займатися, вибирати вам. Одне можна сказати точно: якщо ви вирішите віддати перевагу на користь тенісу, плавання, велосипеда або аеробіки, вбережете себе від багатьох захворювань.

Обирайте будь-який вид спорту, який вам до вподоби та будьте завжди у чудовій спортивній формі!

За матеріалами інтернету 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних