A A A K K K
для людей із порушенням зору
Залозецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Особливості виплати пенсії особам, які перебувають на повному державному утриманні

Дата: 22.09.2021 08:46
Кількість переглядів: 345

Фото без опису

Працівники Головного управління інформують, що виплату пенсії особам, які перебувають на повному державному утриманні врегульовано статтею 48 Закону України № 1058 від 09 липня 2003 року «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Передбачено, що пенсіонеру, який перебуває на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), виплачується 25 відсотків призначеної пенсії. Іншу частину перераховують установі (закладу), в якій він перебуває на повному державному утриманні, за його особистою заявою. Зазначені кошти зараховують на їх банківські рахунки і спрямовують виключно на поліпшення умов для проживання в них пенсіонерів.

Якщо в особи, яка перебуває у відповідній установі (закладі) на повному державному утриманні є непрацездатні члени сім’ї, що перебувають на її утриманні, пенсію виплачують у такому порядку: 25 відсотків – одержувачу, іншу частину, але не більше 50 відсотків призначеного розміру – непрацездатним членам сім’ї пенсіонера, а решта – установі (закладу), в якій він перебуває на повному державному утриманні.

Дітям-сиротам за період перебування на повному державному утриманні пенсія у зв’язку з втратою годувальника виплачується в повному розмірі та перераховується на їхні поточні рахунки у банку.

Іншим дітям, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50 відсотків призначеної пенсії у зв’язку з втратою годувальника та перераховується на їхні поточні рахунки у банку. При цьому, частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії у зв’язку з втратою годувальника, перераховується на банківський рахунок установи, де ця дитина перебуває на повному державному утриманні.

До письмової заяви пенсіонера про перерахування установі частини пенсії адміністрація подає довідку про вартість утримання та довідку про період перебування пенсіонера в цій установі. Якщо пенсіонер є недієздатним, то заяву від його імені подає опікун або адміністрація установи за погодженням з органом опіки. Виплата пенсії з урахуванням положень цієї статті здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому він зарахований на повне державне утримання.

Механізм перерахування управлінням Пенсійного фонду України в Тернопільській області коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання визначено Порядком перерахування органами Пенсійного фонду України або структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 269 від 04 березня 2004 року, з останніми змінами та доповненнями.

Якщо пенсіонер не проживав у закладі, а був у лікарні чи відпустці, то з дати його вибуття до дати повернення включно йому виплачуватимуть пенсію в повному розмірі. Якщо ж його перевели в іншу установу, то йому виплачуватимуть 100 відсотків пенсії, доки нова установа не подасть в Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області повідомлення із зазначенням дати прибуття, заяву про перерахування їй частини пенсії та довідку про вартість утримання. У разі самовільного вибуття пенсіонера з установи, з наступного дня після його вибуття, Головне управління припиняє перераховувати їй частину пенсії.

Звертаємо увагу, що згідно зі статтею 14 Закону України № 1767-ІІІ від 01 червня 2000 року «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» особам, які одержують таку пенсію і перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі, вона виплачується в повному обсязі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних