A A A K K K
для людей із порушенням зору
Залозецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Пам'ятний знак

Дата: 26.08.2020 11:47
Кількість переглядів: 2259

Ще однією сторінкою святкування 23 серпня став автопробіг «Вони за волю України віддали найдорожче» у вишиванках з українською символікою. Велика колона, очолювана селищним головою, вирушила вулицями громади.

Цьогоріч  на свято Державного Прапора України в околиці сіл Гаї Розтоцькі , Загір'я і Гаї за Рудою  відбулися урочисті заходи із вшанування пам'яті загиблого в нерівному бою з більшовиками героя Матвія Холодяна на псевдо «Ігор», «Рух».  За сприяння селищного голови Л.Фесика, археолога, директора Залозецького музею  В.Ільчишина, Анатолія Соболевського та голови ГО «Меморіал. Південна Волинь» І. Золотуна в полі, на місці загибелі Матвія Холодяна, був встановлений хрест. Ініціатором та натхненником став його внучатий племінник Андрій Холодян.

Матвій вступив в лави УПА в 1943 році  та був направлений на Волинь, де був призначений політвиховником в сотні УПА. В 1945 році Матвій повернувся в рідні краї, де очолив Залозецький районний провід ОУН. 16 червня 1948 року Матвій натрапив на більшовиків. Відбувся бій, який тривав годину."Рух" в бою знищив двох більшовиків та одного поранив. Бачачи безвихідь, "Рух" порвав на дрібні шматочки всі документи ,порізав ножем чоботи та уніформу та останньою гранатою підірвав себе.....Все це на вшануванні розповів його молодший брат, який був засуджений за брата та провів десять років в таборах Архангельська та Вологди.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.