Профілактика гострих кишкових інфекцій.
👉Гострі кишкові інфекції – часте явище в теплу пору року, тому важливо вчасно розпізнати їх і знати, як діяти коли вони з’являються !
📌Недотримання правил особистої гігієни , споживання немитих овочів та фруктів, недостатньо термічно-обробленої їжі та зараженої води, купання в забруднених водоймах та інше, можуть стати причиною розвитку кишкових інфекцій. Найчастіше кишкові інфекції викликають бактерії (шигелла, сальмонела, стафілокок, кишкова паличка, ієрсінія, кампілобактерія) та віруси (рота/ентеро/адено/норо/астро – віруси).
☝️Всі кишкові інфекції мають високий рівень контагіозності – здатність передаватися від організму до організму, а основний шлях передачі фекально-оральний.
⚠️Групи ризику – це маленькі діти, люди похилого віку . Важливо приділяти увагу дітям, які пробують на смак все, що бачать
☝️Нагадуємо, що гострі кишкові інфекції супроводжуються такими симптомами як:блювота, діарея – більше 3-х випорожнень на добу підвищення температури тіла, біль у животі, зниження апетиту у тяжких випадках – з’являються ознаки зневоднення. Загалом симптоми з’являються через 1-3 дні після зараження та тривають до 10 днів. Важливо знати, що після перенесеного захворювання можливе повторне інфікування, адже імунітет до кишкових інфекцій не виробляється.
Профілактика ГКІ:
✅Мийте часто руки з милом – перед приготуванням їжі, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, після контакту з хворим, коли руки візуально забруднені;
✅Тримайте в чистоті всі поверхні та кухонне приладдя;
✅Захищайте кухню та продукти харчування відвід комах, гризунів та інших тварин;
✅Зберігайте їжу при безпечній температурі;
✅Дотримуйтесь правил безпеки харчових продуктів( вживайте термічно оброблені продукти, обов’язково рясно мийте всі овочі та фрукти;
✅Вживайте безпечну воду.
Якщо у Вас чи у Вашої дитини з’явились ознаки гострої кишкової інфекції, не зволікайте, а негайно зверніться до лікаря!
Дбайте про своє здоров’я!