A A A K K K
для людей із порушенням зору
Залозецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Отримання медичних послуг для внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану

Дата: 28.03.2023 11:25
Кількість переглядів: 91

Відповідно до статті 49 Конституції України кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Право внутрішньо переміщених осіб на надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами передбачено статтею 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану врегульовано Наказом Міністерства охорони здоров’я від 17.03.2022 № 496 “Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану”

Так, під час воєнного стану для внутрішньо переміщеної особи отримання медичної допомоги безоплатно здійснюється за місцем її фактичного проживання, шляхом звернення до будь-якого закладу охорони здоров’я, який має можливість забезпечити відповідне лікування. Важливим є дія спрощеного доступу українців до первинної медичної допомоги, зокрема внутрішньо переміщена особа має право на отримання медичної допомоги без укладання нової декларації з лікарем.

У випадку, якщо внутрішньо переміщеній особі потрібно отримати направлення на отримання вузькоспеціалізованої медичної допомоги, а нової декларацію з сімейним лікарем за місцем фактичного проживання не було укладено, вона має право отримати таке направлення у сімейного лікаря, або у до лікаря, який працює в найближчому закладі первинної медичної допомоги, у якого є укладений договір з Національною службою здоров’я України. Для цього їй необхідно записатись на прийом, надати свої дані та дані сімейного лікаря, з яким була укладена декларація раніше .

Знайти потрібного спеціаліста в новому місці можна, зателефонувавши до контакт-центру Національної служби здоров'я України за номером 16-77.

Однак, якщо особа бажає укласти нову декларацію з сімейним лікарем, їй необхідно звернутися до найближчої амбулаторії або центру первинної меддопомоги (ЦПМСД) та надати наступний перелік документів:

  • оригінал паспорта  або іншого документа, що посвідчує особу пацієнта та/або його законного представника;

  • оригінал реєстраційного номера облікової картки платника податків;

  • свідоцтво про народження дитини (у випадку укладання декларації для дитини).

Звертаємо увагу на те, що під час укладання нової декларації стара анулюється автоматично.

Важливим також є і те, що для пацієнтів, із числа внутрішньо переміщених осіб, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, працює програма «Доступні ліки». Дана програма надає можливість пацієнту отримати необхідні ліки безкоштовно або з невеликою доплатою у будь-якій аптеці, яка працює за програмою “Доступні ліки», пред’явивши рецепт у електронному або паперовому вигляді.

Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним.

У разі, якщо хвора людина не має можливості прибути на прийом до лікаря, то на період воєнного стану діє національний контакт-центр Міністерства охорони  здоров’я  України, зателефонувавши до якого за номером 0800 60 20 19, можливо отримати безкоштовну медичну онлайн – консультацію.

Відповідальність за відмову в наданні медичної допомоги

У випадку, коли лікар або медичний заклад, порушують право внутрішньо переміщеної особи на отримання медичного обслуговування та відмовляються надати медичну допомогу, необхідно звернутися на Гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я за номером 0800 60 20 19 або до Національної служби здоров’я України за номером 1677.

Якщо медичний працівник, який був зобов’язаний, згідно установлених правил, надати медичну допомогу та знав про настання тяжких наслідків для хворого, проте відмовився її надавати без поважних причин, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за статтею 139 Кримінального кодексу України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних