A A A K K K
для людей із порушенням зору
Залозецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Зміни у порядку організації та введенні військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

Дата: 06.02.2023 16:24
Кількість переглядів: 83

05 січня 2023 року набула чинності  постанова Кабінет Міністрів України“Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», та на засіданні Кабінету Міністрів України № 1487, прийнята 30 грудня 2022 року(далі- Постанова).

У даній Постанові визначено не лише механізм організації та ведення військового обліку місцевими, центральними органами виконавчої і державної влади, та органами місцевого самоврядування серед призовників, військовозобов’язаних та резервістів,а й передбачено обов’язок, щодо оновлення інформації та  надання актуальних даних з наступним внесенням їх до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Відповідно до Постанови військовий облік військовозобов’язаних та резервістів за призначенням поділяється на загальний та спеціальний.Різниця між даними обліками полягає у тому, що до спеціального обліку підлягають ті військовозобов’язані, які були заброньовані на період мобілізації за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, відповідно до норм Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та наступних військово-облікових документів:

  • посвідчення про приписку до призовної дільниці;

  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

  • військовий квиток.

Варто також зауважити про нововведення, що стосуються місця перебування на військовому обліку.

Відтепер призовники, військовозобов’язані та резервісти відповідно до зареєстрованого місця проживання перебувають на обліку у відповідних міських,районних  територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (далі –ТРЦК та СП). У випадку коли такі ТРЦК та СП відсутні, вони повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.

У разі вибуття за межі України на термін більший ніж три місяці,особа зобов’язана з’явитися для взяття на консульський облік у відповідну закордонну дипломатичну установу України.

Особливої уваги  заслуговує і той факт, що тепер влаштування  особи на роботу, або навчання можливе лише після пред’явлення нею документів, що свідчать про її постановку та перебування на військовому обліку.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату, притягуються до адміністративної відповідальності.

Кримінальну відповідальність  понесуть ті громадяни, що ухиляються від військового обліку, навчальних (перевірочних) або спеціальних зборів, від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.