A A A K K K
для людей із порушенням зору
Залозецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Як вберегти емоційний стан і психічне здоров’я під час війни

Дата: 11.08.2022 12:57
Кількість переглядів: 389

Фото без опису

Емоційний стан і психічне здоров’я людей в час війни надзвичайно змінюються, піддаються впливу. І це якщо не говорити про ті чи інші особисті трагедії чи втрати. Що ж впливає на наш емоційний стан, як тримати його у нормі? Пропонуємо кілька порад психологів, які за матеріалами Інтернет-видань підготував Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Серед основних правил збереження емоційного та психічного здоров’я є п’ять компонентів: здоровий сон, збалансоване харчування, щоденна фізична активність, спілкування та позитивні емоції.

А якщо говорити детально, то візьміть на озброєння такі рекомендації.

- Не сидіть постійно в телефоні. Читайте новини не більше одного разу на годину, адже ситуація за цей час не зміниться кардинально, а ви зможете зберегти спокій.

- Інформаційна гігієна: довіряйте офіційним джерелам.

- Ви можете моніторити ситуацію за основними офіційними джерелами зв’язку. Це найкраще зробити в Телеграм-каналі: підписатися на Телеграм Президента, СуспільнеНовини, УНІАН, Укрінформ, Держспецзв’язку, ДСНС України, газети та інші українські ЗМІ в пошуку.

- Підтримуйте Збройні Сили України

- Якщо ви не можете йти до Збройних Сил на захист держави чи в територіальну оборону, ви можете надати фінансову підтримку для наших захисників.

- Зберігайте спокій

- Ми розуміємо, що зберігати спокій в умовах війни дуже важко, але обов’язково щось робіть.

- Згадайте слова відомого психолога Карнегі: «Будьте зайняті! Це найдешевші ліки на землі — і одні з найбільш ефективних!»

- Турбуйтеся про когось.

- Сьогодні в Україні волонтером став майже кожен: ресторани готують обіди для тероборони, жінки і молодь плетуть маскувальні сітки, збирають продукти, ліки, необхідні речі. Долучіться до волонтерської діяльності: плетіть сітки для маскування, поділіться продуктами довготривалого зберігання, принесіть з дому ті речі, які можуть знадобитися для людей, які евакуйовані і перебувають у нашому місті.

- Поділіться їжею з одинокими людьми, які живуть неподалік від вас.

- Будьте фізично активні.

- Робіть звичні справи: готуйте, прибирайте в будинку, складайте речі в шафі, мийте посуд, приберіть в саду чи на присадибній ділянці. Фізична активність має бути щоденною, вона відволікає від негативних думок.Виконайте найпростіші фізичні вправи.

- Читайте дітям казки. Казка – найкраща терапія і заспокійливе для дитини. Читайте книги, обговорюйте сюжети, аналізуйте повчальні притчі. Якщо не маєте сил читати, послухайте аудіоказки в Телеграм.

- Обіймайте рідних і друзів. Пам’ятайте, що найкращі речі не купити за гроші. А серед них: обійми, посмішки, підтримка, теплі дзвінки із запитанням «Як ви?», моральна підтримка.

- Вирішуйте проблеми в міру надходження. Переживайте неприємності лише коли вони насправді вже проявилися. Не потрібно додумувати, фантазувати, перебирати в голові різні варіанти розвитку подій. Такі думки точно не сприятимуть емоційній стабільності. Якщо ви вирішили не евакуйовуватися, то подбайте про безпеку рідних під час «Повітряної тривоги».

- Долучіться до флешмобу малюнків. Діти з різних міст України та світу об’єдналися в групу «Маленькі воїни світла». Вони малюють малюнки на підтримку України та Збройних Сил України. Діти пишуть: ми проти війни, ми хочемо мирного життя, українські діти проти війни, нам потрібен мир!

- Моліться за наших захисників. Для всіх українців зупинився час. Ми не знаємо, який день тижня, але ми знаємо, який сьогодні день війни Росії проти України. Ми лягаємо вночі з єдиною мрією – прокинутися вранці живими! Моліться за наших захисників і Збройні Сили України!

Підготувала Олена Гикава,т.0981184598.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних