A A A K K K
для людей із порушенням зору
Залозецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Душу й тіло ви поклали за нашу свободу…

Дата: 12.10.2020 13:05
Кількість переглядів: 5203

Фото без опису

«Шляхами героїв УПА, село Мильне, урочище «Копань».

Вчора, 11 жовтня 2020 року, в переддень Святої Покрови, відбулось освячення символічної могили на місці загибелі воїнів УПА в селі Мильне на Зборівщині в урочищі «Копань». Організатором свята виступила Мильнівська ЗОШ І-ІІІ ст. за ініціативи директора Горішнього Михайла.

Свято розпочалося із урочистої молитви за померлими тут воїнами і панахиди - освячення могили, яку провів отець-декан Василь Небесний. Також відбулась посвята в козачата хлопців і дівчат 5-го класу шкільного дитячо-юнацького об’єднання «Курінь» Мильнівської школи. З привітальним словом виступили директор школи Михайло Горішній, осавул Зборівського козацького коша ім. полковника війська Запорізкого І.Богуна – Володимир Сухецький, голова Залозецької селищної ради Любомир Фесик, голова Мильнівської сільської ради Ігор Караїм.

Щойно освячена реконструйована пам’ятка була доповнена інформаційною таблицею про дане історичне місце із зазначенням місць бойової слави воїнів УПА в околицях Мильного і відповідним туристичним маршрутом, яку підготував директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин.

Історична довідка: На цьому місці, де стояла хата Михайла Луцика, 7 березня 1945 року у нерівному двобою з московськими окупантами жертовно віддали своє життя за Незалежну Неньку-Україну 18  щирих українських патріотів. Ще 12 повстанців загинули в недалекій криївці в лісі «За ланом».

    27 вересня 1992 року тут відбулося районне свято 50-річчя УПА. В цей день  сотні людей прибули до цього прекрасного, одночасно й сумного, місця концентрації духу нескоренності і свободи Української Нації, щоб звірити своє життя із життям борців за волю України, котрі не шукали користі і вміли зазирнути далеко наперед – у майбутнє…

Вшануй молитвою пам’ять про них!

Ярослав МАКАР - «Олень», село Гаї-Розтоцькі; Григорій ЛЕВИЦЬКИЙ - «Чорний», село Гаї-Розтоцькі; Іван ПИВОВАРЧУК – «Лісовий», село Маркопіль (Бродівщина); повстанець ВАСИЛЬ – «Чупринка»; повстанці «Костик», «Богун»;  Микола ДЕЦ – «Крилатий», село Мильно; Степан БУРАВА – «Недоля», село Мильно; Василь ОЛІЙНИК – «Марко», село Мильно; господар дому Михайло ЛУЦИК з дружиною Ганною. Імена інших загиблих Героїв невідомі.

Память – це наше духовне коріння, джерело нашої сили. Вмирали у нерівному двобої народні герої-повстанці, але вічно живим залишався і залишиться у віках їхній девіз: «Здобудеш Українську державу або згинеш у боротьбі за неї!». «Слава Україні! – Героям Слава!».

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних